onsdag den 21. marts 2012

Det kunne blive jer


Det kunne blive jer
Læserbrev i Roskilde Avis 22. februar 2022
Fra at have været til de første visionsmøder sidste år, hvor vi gik rundt med store puslespilsbrikker med fotos på, og talte om vores visioner om hvordan området skulle se ud i fremtiden, og til jeg så den første tegning af, hvordan arkitekten ville ødelægge min ellers velfungerende lejlighed, blev min forvirring total, uden at vide hvorfor. Til dialogmødet på Scandic Hotel december sidste år, fik vi at vide, at ”helhedsprojektet” er budgetteret til 170 millioner kroner. Og beboerne skal betale en stor del.
Af erfaring ved jeg, at når man er forvirret, så er det fordi man mangler viden og sammenligningsgrundlag, og man kan ikke sige at vores boligselskab BOSJ ligefrem har ruttet med at give oplysninger. Så jeg gik til beboermøde i gruppen, der står for lejlighederne, for at få afklaring på tingene, og der faldt nogle tiører på plads. BOSJ vil gøre lige hvad det passer dem, og arkitekten er med på den, for der er penge i det. Og jo mindre beboerne ved, jo bedre.
Jeg troede først at der ikke var noget at gøre, for der er lagt op til, at vi ikke kan. Men det kan vi. Vi har som lejere rettigheder, og jeg spurgte i lejernes lo. BOSJ må ikke rive vægge ned og ombygge din lejlighed, så længe du har boligen, betalt din husleje, og ikke har givet dem tilladelse.
Og så skal vi have ordene ”helhedsplan” & ”fremtidssikring” på plads. Det er nogle af disse moderne positivt klingende popord, man kan putte al muligt ind i for at forvirre begreberne totalt, og det har BOSJ da også gjort, og det er lykkes til fulde.
Forvirringen har medført at jungletrommerne har glødet. Det svirrer med rygter: Altanerne skal rives ned. Vi skal bo i pavilloner i halve år mens det hele står på, uden at være sikre på at komme tilbage til vores lejligheder igen, fordi de er slået sammen med naboernes, og nogle bliver flyttet ud i andre ender af byen, hvor de slet ikke vil bo. Huslejerne stiger til uanede højder, noget mange her ikke har råd til, og vi kan desuden ikke være sikre på, at boligsikringen findes om to-tre år.
Her er blevet rigtig utrygt for os mennesker at være. Mange beboere vil flytte, nogle kigger hovedrystende ned i asfalten, når vi står og taler om det på vejen, andre har helt givet op og vil flytte, og andre igen vågner op badet i sved efter onde drømme. Det her er alvor, det er menneskers hjem, deres eksistentielle udgangspunkt, det drejer sig om.
For at skille begreberne ad, så de bliver forståelige; I ”helhedsplanen” ligger ”fremtidssikringen”. ”Fremtidssikring” vil sige, at de bygger lejlighederne om, river vægge ned, og laver flere store lejligheder og flytter køkken og vådrum. Dette skulle angiveligt være, for at lejlighederne skal kunne lejes ud i fremtiden, selvom fakta modsiger dette argument; ventelisten er så lang, at der er 15 års ventetid, på at få en bolig i området. Men det kan jo godt være den bliver kortere, når folk hører om det bøvl, der er herude.
I ”helhedsplanen” ligger også den efterhånden forsømte, men nødvendige ”vedligeholdelse og renovering”. Mange lever med iskolde gulve, og det suser ind gennem altandørenes sprækker og meget andet. Denne renovering har der ikke været ret meget fokus på til diverse møder, for det drejer sig i første omgang om at få os lejere til at hoppe på ”helhedsplanslimpinden”, så vi stemmer ja til den.
Desuden er de gamle bygningerne i Ringparken ”bevaringsværdige” som eksempler på arkitektur fra halvtredserne, og hvilke konsekvenser har, aner heller ingen.
Vi kan ikke forhindre, at der sker noget drastisk, der skal renoveres! Lejlighederne trænger til at efterisoleres, der skal energirigtige vinduer i, og gulvene, især i stuelejlighederne skal efterisoleres, så babyerne igen kan kravle rundt på gulvet og lege, uden at få gigt inden de fylder et år.
Men hvorfor ”helhedsplan”? Jo, det er vel fordi Landsbyggefonden giver masse af penge til boligselskaberne, hvis de river vægge ned, og flytter vådrum. Og det forsøger BOSJ så, selvom det vil gøre velfungerende lejligheder, til endnu mindre velfungerende lejligheder.
Vi kan sige nej. Boligselskabet må godt renovere, og vedligeholde, men de må ikke ombygge. De må ikke rive vægge ned, og flytte rundt på døre, badeværelser og køkkener i vores egne lejligheder, uden at de har fået tilladelse af lejeren i lige den aktuelle lejlighed, de vil ombygge. Lejeren skal frivilligt være flyttet fra lejligheden, for at ombygning kan ske lovligt.
Så når vi på et tidspunkt skal stemme om helhedsplanen, er der ingen der aner noget som helst om, hvad vi skal stemme om. BOSJ siger, at hvis vi ikke stemmer ja, så bliver huslejen højere, for renten er lavere nu, og den bliver højere senere. Men det er tom snak, og i værste fald brugt for at presse og stresse os beboere til at stemme ja. For der er slet ikke sikkert at der bliver sådan.
Siger vi ja, siger vi ja til ”helhedsplanen” og ombygning, og konsekvensen bliver, at der ingen der har nogen som helst kontrol over noget som helst af det BOSJ gør. Det kan være fatalt, for så gør de som de vil, fuldstændig som da Roskilde Boligselskab blev lagt sammen med AB1899, noget der skete hen over hovedet på os.
Og stemmer vi nej, har de og vi ingen alternative løsninger. Andet end at BOSJ vil forsøge at tvinge ombygningen igennem. Hvordan kan det være, at der ikke er en fornuftig plan B, hvor den nødvendige renovering og energiforbedring er i fokus, i stedet for den ulogiske ombygning af vores lejligheder? Er det de ekstra penge fra Landsbyggefonden der ligger og gasser sig i mørket? Spekulation?
Og har de en tidshorisont, en plan? Hvornår sker hvad? Og kan os beboere det drejer sig om, ikke åbent få at vide hvad det er der sker, så vi kan forholde os til det.
Området er ved at udvikle sig. På musicongrunden er de ved at bygge Rockmuseum, og der er allerede mange nye kollegieværelser derude, og meget andet er under opbygning. Her bliver rigtig spændende, og er Ringparken og Søndre Ringvej med i en større plan, os beboere ikke kender noget til?
Og så er der det med afstemningen om ”helhedsplanen”. Til dialogmødet i december sidste år, var fremmødet skuffende. Der er ca. 525 lejemål, og med ca. 2 personer i hver, bliver det over 1000 beboere. Der kom lidt over 50.
Så kære medbeboere. Mød op og forhold jer til det der sker. Vi har rettigheder. Vi kan gøre vores indflydelse gældende, så længe vi møder op og siger vores mening. Hvis vi ikke gør det, løber BOSJ med os.
Vi må stille forslag op om urafstemning når tiden kommer, så alle får deres mulighed for at stemme, alt andet vil være udemokratisk, og slet ikke i moderne tiders ånd.
Underskrevet.
Susanne Faxe. Ringparken 6, 1. Tv.
Kurt Christiansen. Ringparken 6. St. Tv.
Birgit Rasmussen. Ringparken 6. St. Mf.
Susanne Rald. Ringparken 36. 2. Th.
Harry Blunck. Ringparken 26. St. Th.
Tina Blunck. Ringparken 26. St. Th.
Karsten Krabbe. Ringparken 18. St. Tv.
Publiceret: 22. Februar 2012 10:52

Link til læserbrevet i Roskilde Avis: Det kunne blive jer

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar