torsdag den 24. juli 2014

Hvorfor opfører København nybyggerier med huslejer, der er tårnhøje og fjendske over for studerende?

Boligmarkedet i København gør mig rasende, skriver HF studerende Johanne Jensen i et debatindlæg i Politiken.
Hun stiller derfor spørgsmålet:
Hvorfor opfører Københavns Kommune nybyggerier med huslejer, der er så tårnhøje og fjendske over for studerende?

Joanna Jensen har flyttet sit studie og opsagt lejemålet i Aalborg. Rygterne om det hektiske boligmarked i København skulle vise imidlertid sig at være meget værre end forudsagt!

»Min indre nordjyde er for alvor blevet pisset af, og jeg er mildest talt rasende.«

Flytningen fra en kommune, der hjælper sine unge med "tag over hovedet"-garanti og bygger mange ungdomsboliger, gør hende både dybt forarget og frustrereret over, hvordan Københavns Kommune behandler tilflyttere og indbyggere. Selv om der er boligmangel i byen, så forstår hun ikke,  at nybyggeriet er så håbløst og totalt uden omtanke.

Johanne Jensen give et par eksempler på, hvad hun mødte på sin vej i boligjagten:

En 2-værelses ungdomsbolig til studerende på 66 kvm koster 10.400 kr. i ren husleje.

I en del nybyggerier, særlig i Sydhavnen og Nordvest ligger huslejen på en af de mange typisk 3-værelses lejligheder på 10.500-14.500 kr. + a/c på ca. 1.200 kr.

En sådan lejlighed kunne i teorien deles mellem 3 veninder, hvis man har denne mulighed.

Men så skal lejligheden være indrettet, så der kan bo tre sammen. Det er imidlertid her problemet opstår: En håbløs indretning  gør, at den på ingen måde egner sig til denne form for beboelse. Køkkenet er kombineret med stuen, og så der reelt kun er to aflukkede værelser. Hvis lejligheden skal deles, kan den kun deles mellem 2 - ikke mellem 3.

Foruden disse eksempler kommer der muligheden for at leje sig ind på et værelse. For et sådant ligger huslejen på ca. 4.000-5.000 kr. Man kan være heldig (eller uheldig) at finde noget uden for dette spænd.

Til gengæld har Københavns Kommune jo en finger med i spillet, når det gælder nybyggeriet! Af disse eksempler kan vi hurtigt konstatere, at ungdomsboligen er den billigste løsning.

Med lidt hurtig hovedregning kan Johanne Jensen forvente, at nybyggeriet vil koste hende – hvis hun deler med en veninde – minimum 5.600 kr. per måned. Det vil sige, at huslejen overstiger hendes SU, og dermed er hun nødsaget til delvis at forgælde mig i SU-lån og delvis arbejde ved siden af studiet blot for at kunne leve.

Med denne smøre vil jeg bare gerne have lov at stille et ganske simpelt spørgsmål: Hvad er begrundelsen for, at man i en uddannelsesby som København (oven i købet med boligmangel) laver så mange nybyggerier med huslejer, der er så tårnhøje og så fjendske over for de studerende?

Læs hele Jonna Jensens debatindlæg i Politiken.
Politiken.dk - Boligmarkedet i København gør mig rasende

Ingen kommentarer:

Send en kommentar